آشنایی با بازاریابی برونگرا؛ ارزش «زمان» در بازاریابی!

شاید شما بارها از این روش بازاریابی در کسب و کار خود استفاده کرده باشید، اما تا بحال اسمی از آن به گوشتان نخورده باشد. زمانیکه در حال ارسال ایمیل به مشتریان خود هستید تا آنها را از پیشنهاد ویژه خود مطلع کنید یا زمانیکه از طریق بازاریابی تلفنی قصد متقاعدسازی مشتریان خود را دارید یا حتی بنرها و بیلبوردهایی که برای معرفی برند و محصولات خود به کار میگیرید، همگی بخشی از بازاریابی برونگرا هستند.
در این مطلب قصد داریم شما را با مفهوم بازاریابی برونگرا و تفاوت آن با سایر روشهای بازاریابی آشنا کنیم.
آشنایی با بازاریابی برونگرا و درونگرا با مثالی ساده
تصور کنید مدتی است به دنبال خرید یک عینک آفتابی جذاب برای خود هستید و از طریق افراد و روشهای مختلف اقدام به جمعآوری اطلاعات برای خرید عینک آفتابی میکنید. هنگامی که شما در گوگل کلمه «خرید عینک آفتابی» را جستحو میکنید، به صفحات مرتبط با هدف خود منتقل میشوید. در این مسیر نیز میتوانید با مطالعه مطالب و مقالات وبسایتهای مختلف، تصمیم بهتری در خصوص خرید یک عینک آفتابی جذاب بگیرید.
حالا در شرایطی دیگر تصور کنید در منزل خود، روی مبل و جلوی تلویزیون نشستهاید و در حال تماشای سریال مورد علاقه خود هستید. هنگام پخش پیامهای بازرگانی، با برندی روبرو میشوید که عینکهای آفتابی جذابی را تبلیغ میکند و باعث آشنایی شما با برند مورد نظر و محصولات آن میشود.

در مثال اول که به آن «بازاریابی درونگرا یا Inbound Marketing» گفته میشود، مشتری طبق نیاز خود به جستجو میپردازد و اقدام به خرید محصول میکند، در واقع مشتری به سمت شما میآید. اما در مثال دوم که نمونهای از «بازاریابی برونگرایا Outbound Marketing» است، برندها به سراغ مشتری میروند و سعی در ارائه و معرفی محصولات خود دارند.
ابزارهایی برای بازاریابی برونگرا
میتوان از ابزارهای بازاریابی برونگرا به عنوان ابزارهایی برای بازاریابی سنتی نیز یاد کرد، چرا که اکثر این روشها، از روشهای قدیمی بازاریابی به حساب میآیند.

همانطور که در نمودار بالا مشاهده میکنید، ابزارهای پرکاربرد بازاریابی برونگرا در سال ۲۰۲۱ عبارتند از:
- ایمیل سرد
- تماس سرد
- ایمیل مستقیم
- تبلیغات در موتورهای جستجو
- تبلیغات در شبکههای اجتماعی
- تبلیغات تلویزیونی و رویدادها
- و…
هر کدام از ابزارهای گفتهشده، فلسفه و روش کار مخصوص به خود را دارند که در آینده بطور مفصل به هر یک از آنها میپردازیم.
مزایا و معایب بازاریابی برونگرا
با وجود اینکه هر کسب و کاری، چه دیجیتال و چه سنتی، باید با توجه به شرایط و وضعیت منحصر به فرد خود تصمیم به چگونگی استفاده از بازاریابی برونگرا و درونگرا بگیرد، اما ویژگیهای کلی وجود دارد که به شما دید خوبی در رابطه با این دو روش متفاوت و مکمل بازاریابی میدهد.
از مزایای بازاریابی برونگرا میتوان به ایجاد مشتریهای بالقوه اشاره کرد. کسب و کارهایی وجود دارند که با سرمایهگذاری بخش عمدهای از بودجه تبلیغات خود روی روشهای بازاریابی برونگرا، قصد فعالیت بیشتر در این زمینه را دارند و ترجیح میدهند تا با تکرار نام برند و محصولات خود در ذهن مخاطب، نظر او را به خود جلب کنند و برند خود را بر سر زبانها بیاندازند. همچنین بازاریابی برونگرا به شما در حفظ مشتریان قدیمی و وفادار کمک ویژهای میکند.
از طرفی، بسیاری از فعالین حوزه بازاریابی معتقدند که روز به روز و با افزایش استفاده از فضای دیجیتال و جستجوهای اینترنتی، اثرگذاری بازاریابی برونگرا کمتر میشود. بطور مثال در فضای دیجیتال، افراد این اختیار را دارند که با دیدن پیامکهای تبلیغاتی نامربوط، شماره فرستنده پیامک مورد نظر را برای همیشه بلاک کنند. همچنین تجربه نشان داده روشهای بازاریابی برونگرا نسبت به بازاریابی درونگرا هزینه بیشتر و بازده کمتری را دارند و در نتیجه نرخ بازگشت سرمایه(ROI) کمتری را هم کسب میکنند. بطور کلی میتوان گفت کسب و کارهای بزرگ و موفق ترجیح میدهند از بازاریابی برونگرا و درونگرا در کنار هم و بصورت مکمل یکدیگر استفاده کنند تا نتیجه مطلوب را کسب کنند.
کسب بیشترین نتیجه از بازاریابی برونگرا
شاید قسمت طلایی این مطلب، همین بخش باشد که به شما یادآوری میکند چه زمانی میتوانید از بازاریابی برونگرا بیشترین نتیجه را دریافت کنید.
هنگامی که فاکتور مهمی بنام «زمان» به میان میآید، اهمیت بازاریابی برونگرا دو چندان میشود. اما چرا؟ در بازاریابی درونگرا بخصوص در فضای دیجیتال شما با انجام عملیاتی همچون تولید محتوا و سئو میتوانید روی برندسازی خود کار کنید. اما یکی از معایب بزرگ این کار زمانبر بودن آن است، در واقع شما باید ماهها تلاش کنید و هزینههای مادی و غیرمادی متفاوتی را متحمل شوید تا بتوانید در موتور جستجوی گوگل رتبه خوبی کسب کنید و مخاطب شما پس از یک جستجوی ساده با نام برند و محصولات شما روبرو شود.
این در حالی است که بازاریابی برونگرا اثری هر چند موقت اما بسیار سریعتری نسبت به روش دیگر بازاریابی دارد. در نتیجه هنگامی که شما در حال اجرای کمپینهای بازاریابی هستید یا تخفیفهای ویژهای در مدت محدود برای محصولات خود در نظر گرفتهاید یا حتی هنگام برگزاری سمینارها، بهتر است از بازاریابی برونگرا استفاده کنید.

نتیجهگیری
در این مطلب با بازاریابی برونگرا به عنوان یکی از روشهای پرکاربرد و البته سنتی در دنیای بازاریابی آشنا شدیم و به معرفی ابزارها و همچنین کاربرد آن پرداختیم. شاید نتوان پاسخ مشخصی به این سوال که «بازاریابی برونگرا بهتر است یا درونگرا» داد، زیرا هر کدام از آنها میتوانند شما را در شرایط و زمان خاص خود به نتیجه مطلوب برسانند.